Att flyttstäda tar lång tid och kräver mycket arbetskraft och energi. Du som planerar att flytta har ett viktigt beslut att ta, nämligen om du ska anlita en städfirma eller utföra flyttstädningen på egen hand. Båda alternativen har sina för- och nackdelar och vilket beslut som är bäst för dig beror helt enkelt på vad du är ute efter.

Anlita städfirma för flyttstädning

Om du väljer att anlita en städfirma för att utföra din flyttstädning är den största fördelen att du slipper göra jobbet själv. Du slipper utföra den tråkiga flyttstädningen själv och kan istället spara tid som du kan lägga på annat. Du kan dessutom spara in en hel del pengar genom att använda dig av rutavdraget när du anlitar en städfirma. Du kan på så sätt komma undan lite billigare samtidigt som du får kvalitativ och professionell städhjälp. Den största nackdelen med att anlita en städfirma för att utföra flyttstädningen är att det kostar mer pengar än om du hade städat själv. Därmed är en städfirma inte rätt alternativ för dig som vill spara in pengar på flyttstädningen. En annan nackdel med städfirma är att du behöver ha bra framförhållning. Städningen måste ofta bokas in lång tid i förväg för att städfirman inte ska vara uppbokad på andra städjobb. Därmed behöver ta ett beslut gällande flyttstädningen i ett tidigt skede, innan tiden rinner iväg.

När du flyttstädatFlyttstäda själv

De flesta som väljer att flyttstäda själv har antingen inte ekonomin för att anlita en städfirma, eller anser sig kunna utföra städningen lika bra på egen hand. Den största fördelen med att flyttstäda själv är att du sparar in pengar. De enda kostnaderna du behöver tänka på är de städartiklar du behöver för att kunna genomföra städningen, så som exempelvis rengöringsmedel, mopp och trasor. Om du utför flyttstädningen själv har du dessutom mer frihet gällande när städningen ska utföras. Att flyttstäda tar tid och du kan därför dela upp städningen på olika dagar om du så önskar, t ex lägga en dag för mattvätt i stockholm. På så sätt blir städningen enklare att hantera. En stor nackdel med att flyttstäda själv är att det tar lång tid, framförallt om din bostad är stor. Det kan därför vara en god idé att ta hjälp från familj eller vänner för att få jobbet gjort lite snabbare. Det kan även vara svårt för gemene man att få bostaden så skinande ren som en professionell städfirma kan. Förutsatt att du inte har stor kunskap kring grundlig städning eller mycket erfarenhet kring ämnet kan det vara svårt att få ett professionellt resultat. Därmed kan du behöva gå över samma områden ett antal gånger för att uppnå samma resultat som en professionell städfirma.