Är det dags för dig att anlita en snickare för ditt nya kök till din renovering eller är du i behov av en duktig hantverkare för att laga eller reparera något i ditt hem? En snickare är en utbildad hantverkare med kunskap inom trä och snickeriarbeten. Det innebär att du kan få hjälp med allt från snickerier till att bygga väggar, renovera fasader, bygga en altan och mycket mer. Eftersom det finns så många snickare i Sverige att välja mellan är det viktigt att du är noggrann i samband med ditt val. Det stora utbudet av utbildade och kunniga hantverkare gör att det är lättare för dig att hitta en person som kan komma ut just den tid och dag som du behöver, men det innebär också att du behöver vara mer “om dig och kring dig” för att hitta rätt. Till att börja med är det inte alla hantverkare som är utbildade och har expertis inom samma ämne, även om de allra flesta klarar av många olika typer av snickeriarbeten. Andra saker som du också behöver ha koll på är om hantverkaren innehar F-skatt och om det finns trygga försäkringar.

Välj rätt hantverkare

Det finns flera saker som du bör ha i åtanke när du ska välja en hantverkare för ditt

Renoverat hemma

 projekt. Här nedan listar vi de viktigaste faktorerna att ha koll på.

F-skatt – Om hantverkaren du anlitar inte innehar F-skatt kommer du inte att kunna nyttja ROT-avdraget. Istället är det du som kommer anses som arbetsgivare och det innebär att du kommer få stå för hantverkarens sociala avgifter. Kontrollera att firman alltid har F-skatt innan du anlitar. Anlitar du egenföretagare kontrollerar du naturligtvis även här.

Referensobjekt – En seriös snickare ska kunna lämna referenser från tidigare kunder och arbeten. Be om att få se bilder från tidigare arbeten som liknar de du behöver hjälp med. Be även om kontaktuppgifter till tidigare kunder, så att du kan få en mer komplett bild av hur hantverkaren arbetar och hur servicen är. Om hantverkaren inte kan lämna ut någon information bör du dra öronen till dig.

Utbildning och kunskap – Naturligtvis ska du bara anlita hantverkare som har kunskap och erfarenhet inom branschen. På så sätt kan du inte bara säkerställa att du kommer bli nöjd med arbeten, utan du garanterar också ett bra och fackmannamässigt resultat.

Försäkring – En seriös och pålitlig hantverkare ska ha en bra och komplett ansvarsförsäkring som täcker upp om olyckan skulle vara framme. Kontrollera vilken försäkring som firman har och vad som ingår. Detta är något som du även kan fråga om i samband med att du efterfrågar offerter.